woensdag 28 oktober 2009

Ding 23: van start naar finish


En ja hoor....voor je het weet zit het er weer op en heb je zomaar in 23 stappen de wereld van web 2.0 verkend. Ondanks dat ik voor mijn gevoel redelijk ver gevorderd was met zaken omtrent web 2.0, ben ik toch nog een hoop nieuwe dingen tegengekomen.

Mijn 'dingen' top 5:

1.Hyves:
gebruik ik dagelijks, niet zakelijk maar puur ter vermaak. Toch kun je via Hyves ook eenvoudig allerlei informatie met elkaar uitwisselen. Daarnaast gebruik ik het ook om mijn eigen band Monocle Mint onder de aandacht te brengen. Het kan voor een organisatie een belangrijk PR- en marketingtool zijn.

2. Twitter:
ook al zo'n ding dat ik dagelijks gebruik. En dit 'ding' kende ik al wel, maar gebruik ik pas sinds 23dingen. Ik probeer via mijn tweets allerlei mensen te informeren over mijn werkzaamheden, maar ook over bepaalde privé-zaken. Zo kun je dus (als ik daar behoefte aan heb) altijd zien waar ik mee bezig ben.

3. Delicious:
nooit meer je favorieten websites kwijt! Ik heb regelmatig PC-problemen (wie niet...) en soms ben je dan ineens al je favoriete sites kwijt. Delicious is dan een uitkomst, wereldwijd de beschikking over je favoriete sites! Bovendien kun je je favoriete sites ook nog eens delen met collega's, vrienden en bekenden.

4. Youtube: Youtube is de afgelopen jaren wel veranderd, niet qua opzet, maar wel qua inhoud. Stonden er vroeger vooral veel filmpjes op die van TV afkomstig waren of de ouderwetse 'home-video's. Tegenwoordig vind je er steeds meer informatieve filmpjes. Bijvoorbeeld tests van allerlei producten, maar ook online lezingen, college's etc etc.

5. Online kantoortoepassingen: Ik ben al jaren een trouwe Gmail gebruiker. Google breidt de diensten die aan je Gmail-account vast zitten steeds verder uit. Via deze account kun je nu: foto's delen en bewerken, allerlei documenten delen en gezamenlijk bewerken, bloggen, persoonlijke startpagina inrichten, discussie fora starten en nog veeeeeeel meer. Deze toepassingen zijn veelal gebruiksvriendelijk en ook nog eens helemaal gratis! De collega's bij VANnU beginnen er ook steeds meer zakelijk gebruik van te maken.

Al met al vond ik 23dingen een leerzame ervaring. Ik heb weer wat nieuwe dingen opgepikt die ik weer meeneem in mijn (dagelijkse) 'webroutine'. De ontwikkelingen op het gebied van web 2.0 gaan heel snel. Ik denk dat het voor de cursus 23dingen zaak is om zelf te blijven vernieuwen. Misschien is het over een halfjaar wel 20dingen, omdat sommige toepassingen verouderd zijn of juist helemaal ingeburgerd. Misschien worden het wel 30 dingen. Ik kan me ook voorstellen dat de dingen continue aan verandering onderhevig zijn. En misschien kan ook het bekend raken met bepaalde hardware (iPods, ebookreaders en nieuwe generatie PC's bijvoorbeeld).

Kortom: "23 Dingen was voor mij leerzaam, herkenbaar, een creatief proces, bloggen alsof je leven er van afhangt!"

2 opmerkingen:

  1. Hallo Willem Jan,
    Ja het einde is in zicht. Ben heel wat wijzer geworden en heb mij verwonderd over de enorme toepassingen die er allemaal mogelijk zijn.
    We (Tolberg) willen een google doc gaan opstellen. Lijkt mij heel erg praktisch omdat we niet altijd meer gelijktijdig werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kijk een praktische invulling geven aan je 23dingen.......dat is nu precies de bedoeling! Mooi dat je zo'n eind op weg bent en ook het nut in ziet van de mogelijkheden van Web 2.0!

    BeantwoordenVerwijderen