dinsdag 28 april 2009

Terry Prachett: hilarische fantasy


Al vanaf de brugklas lees ik de boeken van de Britse schrijver Terry Prachett. Toen vond ik het al erg leuke boeken, maar de dubbele lagen en de knipogen naar onze echte wereld ontgingen me. Inmiddels is Pratchett al weer bij het 30e deel aanbeland van zijn Discworld-serie. Waar gaat Discworld over?

De Schijfwereld, geschreven door Terry Pratchett, bestaat uit een platte schijf, logisch. Deze wordt gedragen door vier olifanten die op de rug van een gigantische schildpad staan. Deze schildpad, A'Tuin De Grote, is door de lege ruimte op weg. Wetenschappers op de schijfwereld strijden erover of de schildpad op weg is om een partner te zoeken (de big bang-theorie) of eeuwig naar niets zal blijven doorzwemmen (de 'steady gait' -theorie.). De zon van de Schijfwereld is klein en cirkelt dwars op de zwemrichting van de schildpad om het stelsel heen. Een van de olifanten moet steeds even een poot optillen om het zonnetje ongehinderd zijn baan te kunnen laten vervolgen. De schijfwereld is niet alleen bevolkt met gewone mensen maar ook met vampiers, weerwolven, trollen, heksen, tovenaars en dwergen. O ja, er wonen ook nog "normale" mensen.

Het is heel lastig om te omschrijven wat er leuk is aan Prachett' zijn boeken. Maar als je van Monty Python houdt gemixt met Lord of the Rings dan moet je absoluut eens een Discworldboek lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten